2000 yıl kadar önce deniz olan Söke Ovası Büyük Menderes Irmağı’nın taşıdığı alüvyonlarla dolarak şu an ki halini aldı. Bafa Gölü ise deniz ile bağlantısı koparak göl olarak kaldı ve 1994’te Bafa Gölü Tabiat Parkı alanı olarak tescil edildi.. Geçmişi 2000 yıl öncesine dayanan Bafa Yöresi ünlü filozof Heraklit’in memleketi olarak biliniyor.
Bafa Gölü kıyısından itibaren yükselen Beşparmak Dağları (Latmos Dağı), günümüzden 8 bin yıl öncesine dayanan kaya resimleri, Hristiyanlık dönemine ait mağara freskleri, Yediler Manastırı, Kiselik Manastırı, Arap Avlusu Manastırı ve Sobran Kalesi gibi binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapıyor.
Bafa Gölü’nde kefal, levrek, yılan balığı ve çok çeşitli kuşlara ev sahipliği yapıyor.
Gölde dolaşmak için dolmuş usulü çalışan motorlar bulunuyor. Göl üzerindeki ada, yarımada, manastırlar ve kiliselere ulaşabilirsiniz. Manastırların en eskisi “Yediler Manastırı”dır.
Bafa Gölü’nü ziyaret ettiğinizde el işi incik boncuk, yerel ürünler, baharatlar, zeytin yağı vb. satan teyzelerden alışveriş yapabilirsiniz. Fotoğraflarını çekmek istediğinizde genelde bir şey almıyorsan çekme tepkisini alabilirsiniz.
Bafa Gölü Gezilecek Yerler
1. Kapıkırı Köyü
Kapıkırı, eski Herakleia’nın üzerine yerleşmiş 300 nüfuslu, çevresi devasa kayalarla kaplı, küçük çayırlar dışında toprakları tarıma elverişli olmayan küçücük bir köy. Doğa, tarih, deniz, macera ve eğlencenin kesiştiği köye ulaşım rahat. Bafa’nın içinden sola dönerek ilerleyen 10 km’lik asfalt yolu takip etmeniz gerekiyor.
Beşparmak Dağları’nın eteklerindeki köy, turizm, tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Herakleia Antik Kentinin üzerine kurulmuş köyün dar sokaklarında dolaşırken her yerde antik dönemin izlerini görüyorsunuz. Köyün en hakim tepesine kurulmuş olan Athena Tapınağı, Beşparmak Dağları ve Bafa Gölü’nün en iyi seyredilebileceği yer. MS 8. yüzyıl civarında yapılmış olan Bizans Kalesi, köyün yaşayan diğer bir tarihi önemli yeri.
2. Bafa Gölü Tabiat Parkı
Bafa Gölü Tabiat Parkı, Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden biri. 1994 yılında tabiatı koruma alanı olarak ilan edilen gölün Balat Ovasına bakan batı kıyısı, sonbahar ve ilkbaharda göçmen kuşların konaklayıp üredikleri, canlı yaşamının sürdürülmesi için önem taşıyan bir bölge.
Gümüzde Bafa Gölü ve çevresinde 224 çeşit kuş türü yaşıyor. Kaşıkçı kuşu, küçük batağan, bahri, karabatak, tepeli pelikan, mahmuzlu kızkuşu, sakar meke ve flamingo gibi su kuşları izlenebilir. Tek tük görülen ayı, vaşak, saz kedisi, çakal, tilki, sincap, porsuk, kaya sansarı, oklu kirpi, yılan türleri gibi yaban hayatına rastlamak mümkün.
3. Latmos Dağı
Latmos Dağı (Beşparmak Dağı), Bafa Gölünün doğusunda, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alan, ismi Yunan mitolojisinde de geçen dağ. Aydın ve Muğla topraklarında yer alan dağın en yüksek noktası 1.375 metre ile Tekerlekdağ. Arkeolojik olarak çok önemli olan dağ, Neolitik dönemden Osmanlılara kadar farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor.
Dileyen büyük ve zorlu yürüyüş Latmos Dağı zirvesine 2 gece 3 gün süren trekking turlarına katılabilirler. Gün doğumlarında ve gün batımlarında Bafa Gölü’nün büyüleyici manzarası izlenmeli. Morun çeşitli tonlarına bürünen Latmos Dağı’nın neden antik çağın en önemli tapınak merkezlerinden biri düşünün.
4. Bafa Gölü adaları
Mitolojideki ay tanrıçası Selene’nin aşık olduğu yer olarak anılan Bafa Gölü üzerinde, Bizans manastırları ve savunma yapıları bulunan Menet Ada, Karga Asarı Ada, İkizce Ada ve Kapıkırı Adaları bulunuyor. Binlerce yıllık antik Herakleia kentinin üzerine kurulmuş olan Kapıkırı Köyü’nden kalkan tekneyle Bafa Gölü’nde bir tekne turu yapılarak, göl üzerindeki 5 ada gezilebilir.
Göl kenarındaki burun ve adacıklarda Bizans Dönemine ait kilise ve manastırlar var. Gölün kuzeyindeki İkizce Adalar’ın üzerindeki Meryem Ana Manastırı Bizans döneminden kalma. Patikaları yürüdükçe dört bir yanınızda anakayaya oyulmuş kaya mezarları görüyorsunuz. Göldeki en güzel plaja sahip İkizce Adasında mevsimin uygunluğuna göre yüzme molası da verilebilir.
5. Kaya resimleri
Bafa Gölü kaya resimleri, Batı Anadolu’daki insan yerleşimine ait günümüze ulaşmayı başarmış en önemli bilgi kaynaklarından biri. Antik çağda Latmos denilen Beşparmak Dağlarının eteğine kurulmuş, Bafa Gölü kıyısındaki Kapıkırı Köyü çevresindeki kayalıkların üzeri tarih öncesi resimlerle dolu. Bölgede 180’e yakın mağara var. Bazılarının geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine uzanıyor. Kaya resimlerini görmek isteyenler için mağaraları da kapsayan rehberli yürüyüş turları düzenleniyor.
6. Herakleia Antik Kenti
Herakleia Antik Kenti, Bafa Gölü’nün doğu kıyısında Kapıkırı Köyü sınırlarında yer alıyor. İdari olarak Muğla’nın Milas ilçesine bağlı bu yerleşim yerinin MÖ 2. yüzyılın başlarında kurulduğu tahmin ediliyor. Roma döneminde bağımsızlık verilen şehirde şehrin surlarının kalıntıları, kilise ve manastır yapısı ile Paleotik zamandan Neolitik zamana geçişi simgeleyen kaya resimleri bulunuyor. Antik kent herhangi bir zaman sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
Bafa Gölü’nde neler yapılır
Bafa Gölü, turizm açısından tarih ve doğa harikası bir bölge. Beşparmak Dağları Gnays Kayalıklarında foto-safari, Serçin Gölünde kano ile gezi yapılabilir. Milas yakınlarında bulunan, Ege bölgesinin bu en büyük golünde, kayalık kıyıları ve adacıkların çevresini kapsayan yaklaşık 5 kilometrelik bir kano parkuru mevcut.
Bahar dönemi yanında Eylül-Ekim dönemi kano turları için ideal zamanlar. Karia ülkesinin görkemli kenti Herakleia’nın, sular altında kalmış antik liman kalıntıları üzerinde dolaşıyorsunuz.
Bafa Gölü’nün batı kıyılarında bir balıkçı köyü olan Serçin Köyü’nde, göl kıyasından başlayarak yürüyerek Serçin Kışlası’na ulaşıp, otantik köy gezileri yapılabilir.
Bafa kısa kaya tırmanışları için mükemmel bir yer. 400-500 adet tırmanış noktası var. Doğa sporları sevenler açısından önümüzdeki yıllarda adını daha çok duyurabilir. Bafa Gölü etrafında bulunan Kapıkırı, Gölyaka ve Pınarcık köylerini kapsayan ekoturizm destekli turizm faaliyetleri projesi umarım başarıyla tanıtılır.
Bafa Gölü’nde ne yenir ?
Bafa Gölü kıyısındaki Kapıkırı Köyü’nde bulunan pansiyonlar konuklarına organik sofralar sunuyor. Bafa Gölü zengin balık çeşitleriyle ünlü. Göl kıyısındaki lokantalarda levrek ve kefal gibi tatlı su balıklarından tadabilirsiniz. Deniz balıkları ise Bodrum’dan geliyor. Yörede bütün yemekler zeytinyağı ile yapılıyor. Fiyat olarak da çok uygun.
Bafa Gölü çevresinde 3 adet salaş restoran bulunuyor. Kahvaltı mekanı olarak Göl Restoran tercih edilebilir. Ayrıca konaklama hizmeti veren otel ve pansiyonlar Bafa Gölü kahvaltı mekanı olarak iyi seçim. Konaklama hizmeti veren Bafa Gölündeki oteller, zengin çeşit içeren açık büfe kahvaltıları sunuyor.
Özellikle hafta sonu için kahvaltı ve konaklama içeren şahane bir plan yapılabilir. Ayrıca Söke-Bodrum yolu üzerinde Çeri Restoran yöresel yemekleri tatmak için güzel bir adres.
Bafa Gölü nerede kalınır
Kapıkırı Köyü, 320 kişilik nüfusa sahip. Köyde bulunan pansiyonlar yılın 12 ayı açık. Bu pansiyonlardaki yerel rehberlerden bilgi alınabilir. Selene’s Pansiyon, Kapıkırı Köyü, (0252 543 52 21): Bafa Gölü Tabiat parkı sınırları içerisinde ve Latmos Herakleia antik şehri sınırları içerisinde bulunuyor.
Milas Agora Pansiyon, Kapıkırı Köyü, (0 252 5435445): 25 yıldır hizmet veren Agora Pansiyon, küçük bir aile işletmesi olarak Türkiye’nin en güzel küçük otelleri arasında yer alıyor. 14 odası bulunuyor.
Club Natura Oliva, Çakaliçi Mevkii, (0 252 5191072): Bafa Gölü Tabiat Parkı içinde yer alan Hotel Silva Oliva 34 odaya sahip. Her odada şömine bulunuyor. Otel Natura Bafa, Bafa gölünün kıyısında, yemyeşil zeytinliklerin içinde yer alıyor. Bu küçük kır evleri, güzel göl manzarası sunan 30 konforlu odalarından oluşuyor.
Bafa Gölü nerede ?
Bafa Gölü’ne ne zaman gidilir ?
Bafa Gölü Tabiat Parkı‘nın en güzel zamanları, yakıcı Ege güneşinin etkisinin görülmediği ilkbahar ayları. Havaların ısınması ile birlikte doğanın canlanışına şahit olmak için bu mevsim uygun. Ayrıca gerek kış ayları gerekse yaz ayları olsun Bafa Yöresi, her mevsim ziyaret edilmeye değer bir yer.
Bafa Gölü’ne nasıl gidilir
Bafa Gölü, İzmir’den Bodrum’a doğru uzanan yol üzerinde yer alıyor. İzmir’den Bodrum’a özellikle bahar ayında seyahat edenler Bafa Gölü ve çevresinin dingin güzelliğini bilirler. Bünyesinde yer alan antik yerleşimleriyle sırrını yüzyıllarca vermeyen bu sessiz güzellik, Bodrum’dan sadece 40 dakikalık bir uzaklıkta yer alıyor.
Bafa’ya en yakın havalimanı Bodrum’da bulunuyor. Bafa’ya Milas garajından kalkan minibüslerle ulaşabileceğiniz gibi, Söke garajından kalkan minibüslerle de ulaşabilirsiniz. İzmir ve İstanbul istikametinden Bodrum’a Söke güzergahından geçen butun otobüsler Bafa’dan geçer. Bafa Gölü, Söke’den 40 km uzaklıkta. Bafa’ya nasıl gidilir blog yazımda daha detaylı bilgiler paylaştım; göz atın.
Bafa Gölü, doğa ve yürüyüş severler, kuşları gözlemcileri, sakin bir yerde hoş bir hafta sonu geçirmeyi dileyenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bodrum, Marmaris, Datça ve Fethiye gibi Türkiye’nin gözde tatil merkezlerine ev sahipliği yapan Muğla’ya yolunuz düşerse Bafa Gölü’nü es geçmeyin.