Ülkemizde yürüyüş dendiği zaman akla gelen ilk rota Likya Yolu hiç şüphesiz. Eğer ölmeden önce yapılacaklar listeniz varsa, Likya Yolu’nda yürümek o listede mutlaka olmalı. Macera, tarih, doğa, keşif ve yepyeni bir deneyim; işte tüm büyüsüyle Likya Yolu yürüyüşü!
Likya Yolu Nerede?
Öncelikle bilmeyenler için Likya Yolu, ülkemizin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu. 2015 yılına kadar uzunluğu 509 km idi. O zamanlar Hisarçandır Köyü’nde bitiyordu, ancak yeni eklenen rotalarla birlikte uzunluğu 535 km’ye ulaştı ve Geyikbayırı mevkiinde sona eriyor. Fethiye’den başlayıp Antalya’da son bulan bu tarihi yürüyüş rotası, Teke Yarımadası’ndaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş.

Photo by yurtsev yarici on Flickr
Likya Yolu Gezisi İçin Neler Gerekli?
Trekkingde önemli olan sağlığınızın yerinde olması ve uygun kıyafet ile kamp malzemelerine sahip olmanız. Yola çıkmadan önce Kate Clow’un Likya Yolu isimli kitabını mutlaka okumanızı öneriyoruz. Bununla birlikte “Likya Yolu” isimli mobil uygulamayı iOS cihazınıza indirebilirsiniz, hem ücretsiz hem de Türkçe. Üstelik GPS ile çalıştığından internetin olup olmaması pek bir önem taşımıyor. Detaylı haritalar, ilgi çekici noktalar, kalacak yerler, kısacası detaylı bilgilerin yer aldığı bir rehber niteliğinde bu uygulama. Facebook’ta yer alan “Likya Yolu – Lycian Way” isimli gruba da katılabilirsiniz. Burada yürüyüşte olan kişilerin paylaşımlarını takip edebilir ya da yardımlaşabilirsiniz.
ÖNEMLi !
Su konusuna ayrı bir parantez açmak gerektiğini düşündük. Zira bazı etaplar bir hayli uzun olacak ve siz su temin edecek hiçbir yer bulamayacaksınız. Özellikle Karaöz Koyu’ndan Adrasan‘a kadar hiç su yok. Bu rotada su oldukça değerli. Dolayısıyla su stoğunuzu çok iyi yapmalısınız. Ne kadar güvenilir bilemiyoruz ama su arıtma aparatlarından ya da suya mineral katan tozlardan temin edebilirsiniz. Yalnız, bunları da iyice bir araştırmanızda fayda var.

Photo by Angela-Van-Dyck on Flickr
Likya Yolunda Konaklama – Kalacak Yer
Seçtiğiniz güzergaha göre, pansiyon ve motellerde kalabilir ya da şanslıysanız köylülerin evinde misafir olabilirsiniz. Ancak şu bir gerçek ki, çadır kurmak zorunda kalacaksınız. Size önerebileceğimiz belirli bir kamp alanı elbette yok. Sadece hava kararmadan 2 saat önce kamp kuracağınız yere ulaşmış olmayı hedeflemeli, su kaynağına yakın olmalı, mümkünse daha önce çadır kurulmuş bir yere kamp yapmanızı tavsiye ederiz. Hava kararmadan çadır kurma işleminiz bitmiş olsun. Tek bir tavsiye; aldığımız duyumlara göre Gelidonya Feneri‘nin orada kamp kurmanız önerilmiyor. Geceleri akrepler cirit atıyormuş etrafta. Bizden söylemesi.

Likya Yolu Haritası
Likya Yolunda Yiyecek Sıkıntısı
Su! Suya dikkat edelim. Kondisyonunuzun sağlamlığından emin olun. Kamp malzemeleri, vs. derken sırtınızda 15 kilo ağırlıkla yürüyecek, yer yer bayır yukarı tırmanacaksınız. Ağırlık yapan konserve yiyeceklerden ziyade, enerji verici yiyecekler alın yanınıza. Hem daha çabuk kana karışırlar hem de az yer kaplarlar. Mola yerlerinin aktif çalışıp çalışmadığından da emin olun. 15 km yol yürüyüp aç-susuz kalmayın sonra. Ve mümkünse bir grupla ya da rehberle yola çıkın.