Kamp Çadırı Nasıl Isıtılır? Kamp yaparken soğuk havalarda çadırınızı ısıtabileceğiniz teknikler nelerdiri, ihtiyacınız olan malzemeler nelerdir ve kış kampı tavsiyeleri nelerdir sorularına cevap vermeye çalıştık

Çadırı Sıcak Tutmak İçin Neler Yapılabilir?

1- Taşları kullanabilirsiniz

kamp çadırı nasıl ısıtılır 1

Çadırınızı soğuk havalarda taş yardımıyla ısıtabileceğinizi biliyor muydunuz? Yaktığınız ateşin ısısını çadırınıza taşımak için ateşte iyice ısıttığınız taşları çadırınızın içerisine götürün. Taşları çıplak halde çadırın içerisine getirirseniz soğuması hızlı olacaktır. Ancak alüminyum folyaya sararak taşların soğumasını yavaşlatıp çadırın içerisinin daha uzun süre sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz. Alüminyum folyonuz yoksa topraktan faydalanabilirsiniz. Bu gibi yöntemlerle 8 saate kadar taşların soğumasını yavaşlatarak çadırınızın daha uzun süre sıcak kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

2- Mum kullanabilirsiniz

kamp çadırı nasıl ısıtılır 2

Kampçıların pratik ısınma yöntemlerinden birisi mum ile ısınmadır. Çadırın içerisinde yaktığınız mumla çadırın sıcaklığını artırabilirsiniz. Ancak çadırın içerisinde mum yakmak pratik olduğu kadar da tehlikelidir. Mumun devrilmesi sonucu bir yerlerinizi yada çadırınızı yakabilirsiniz. Mumları kamp mutfağınızdan bir kabın içerisinde yada teneke kutunun üstünü tamamen açtıktan sonra içerisinde yakabilirsiniz. Bu sayede tenekenin reflektör etkisinden faydalanarak daha fazla ısınabilirsiniz.

3- Topraktan faydalanabilirsiniz

kamp çadırı nasıl ısıtılır 3

Toprak ana bize her konuda yardımcı olduğu gibi bu konuda da yardımcı oluyor. Çadır kuracağınız alana büyükçe bir ateş yakın. Ateş bittikten sonra külü ve közleri temizleyin, ateş yanan alanın üzerini kuru yaprakla kaplayın ve üzerine çadırınızı kurun. Bu yöntemle sabaha kadar alttan ısıtmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

5- Soba ile ısınabilirsiniz

Kartuşlu, odun yada kömürlü olarak yarılan kamp sobaları her yere götüremeyeceğiniz ancak götürdüğünüzde ısınma sorununuzu tamamen ortadan kaldıracak yöntem.

Odun ve kömür yanan sobalar için çadırınızda baca deliği olması gerekirken kartuşlular için baca deliğine gerek yok. Isınma için verimli olanı tabi ki odun-kömür sobası.

Büyük çadır ve uzun süreli kamplarınız için odun-kömür sobası daha iyi bir tercih olacaktır, öte yandan küçük çadırlarınız için kartuş daha mantıklı bir tercih olacaktır.

Kampta Isınmak İçin Kullanabileceğiniz Ekipmanlar

Kamp çadırı nasıl ısıtılır? sorusu kadar vücudumuzu nasıl koruruz? konusunda vücut ısınızı korumak için kullanabileceğiniz ekipmanlar

1- Uyku Tulumu

Kış kamplarının vaz geçilmezi, kış mevsimi dışına da havaların serin olduğu yada sabaha karşı soğuğun hissedildiği günlerde en yakın arkadaşınız.

Uyku tulumunuzu yapacağınız kamplara göre seçmeniz çok önemli, ekstrem kış kampları yapanlar ile standart kampçıların alacağı tulumlar aynı olmuyor. Ülkemiz şartlarında -10 derece tulumlar genel olarak yeterli oluyor. (Kars, Erzurum, Sivas gibi soğuğu iliğinizde hissedeceğiniz illerimiz hariç)0

2- Termal İçlik ve Çorap

Kampta Isınma Ekipmanları Termal Tayt

Termal içlik ve çoraplar soğuk kış günlerinin ve kampların en rahat ve kullanışlı giysisidir. Termal olmayan içlikler ve çoraplar yada kalitesi düşük termal tayt ve çoraplar yürürken terlediğiniz durumlarda teriniz içlik ile vücudunuz arasında kalacak ve durduğunuz zamanlarda bu sıvılar sizin daha çok üşümenize neden olacaktır.

Termal içliklerin yalıtım ve nefes alma özelliklerinden olayı teriniz dışarı çıkacak ve ısı kaybınızı yavaşlatacak, doğal olarak uyku esnasında da üşümenizi engelleyecektir.

3- Şişme Yatak – Mat

Çadırınızda yatarken sizinle toprak arasındaki mesafeyi artırarak hem rahat uyumanızı hem de toprağın vücut ısınızı çekmesini engellemek için temelde aynı görevi gören şişme yatak ve matlar oldukça önemlidir. Şişme yatak taşıma ve hazırlık için biraz zahmetli olsa da yalıtım için matlardan daha etkilidir. Sıcak ve rahat bir uyku için kaliteli bir mat yada şişme yatak çok önemli kamp ekipmanlarıdır.

4- Outdoor kıyafet

Kış kampı yaparken gerek çadırın dışında ki aktivitelerinizde gerekse çadırınızda uyurken gece soğuğunda üşümemek için giyeceğiniz kıyafetler oldukça önemli. Outdoor giyim için ısı yalıtımı, dayanıklılık ve konfor açısından oldukça kaliteli ürünler üreten markaları tercih etmeniz sağlığınızı korumanıza ve konforunuzu artırmanıza yardımcı olacaktır.

5- Isı Paketi – Cep sobası

Kış kampı yapan herkeste bulunması gereken, anlık ısı değişimlerinde yada üşümeniz arttığında kullanımı çok kolay ve işlevsel ürünlerdir. Soğuk zamanlarda kamp yapacaksanız mutlaka yanınızda bulundurulması gerekir.

Kış Kampı İçin Tavsiyeler

1- Üşümeden tedbirinizi alın

Vücudunuzun üşümesini beklemeden tedbirinizi alın. Akşam saatlerinde yada sabaha karşı üşümeden kıyafetlerinizi kalınlaştırın. Soğuyan vücudu ısıtmak ısınmış vücudu korumaktan daha zor.

2- Termal İçlik- Çorap Giyin

Uyku tulumu ile birlikte muhteşem ikili olacaktır. Nefes alan içlikleri tercih etmeniz önemli.

3- Doğru Uyku Tulumunu Seçin

Uyku tulumunuzu doğru seçmeniz önemli. Sağlığınız ve gece güzel dinlenerek ertesi gün enerjik bir şekilde kampa devam ederek keyfinizi artıracaktır.

4- Isındıktan Sonra Yatın

Eğer üşümüşseniz üşümüş halde uyumaya kalkmayın. Uyku halinde tulumunun içerisinde hareketsiz kalacağınız için ısınmanız zorlaşacaktır. Ateşin karşısında güzelce ısınarak yatmanız daha isabetli olacaktır.

5- Isı Paketi – Cep Sobası Kullanın

Isınmakta zorluk çekiyorsanız ısı paketleri kurtarıcınız olabilir. Kampa giderken mutlaka yanınızda bulundurun.

6- Gereksiz Büyük Çadır Kullanmayın

Isıtmanız gereken hava miktarını çadırınızın büyüklüğü belirler. Bu nedenle kış kampları için en iyi tercih küçük çadırlardır. Kişi sayısı kadar yeri olan bir çadır en ideal çadırdır.

7- Kamp Sobalarına Dikkat Edin

Isınmak için çadırın içerisinde kullanacağınız ısıtıcıları kullanırken çok dikkatli olun. Eşyalarınızın her an tutuşabileceğini unutmayın, küçük bir dikkatsizlik eşyalarınızın, sizin yada ormanın yanmasına neden olabilir.

Kamp çadırı nasıl ısıtılır? ve kış kampında üşümemek için neler yapılabilir? sorularına yukarıda olmayan çözümleriniz varsa lütfen yorum olarak paylaşabilirsiniz