
Photo by Dave Golias on Flickr
Kışlık Çadır Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Rüzgar ve kara dayanacak güçlü bir çadır. Yağan karı taşıyabilmesi ve rüzgara karşı dayanıklı olması için güçlü direkleri olması gerekir.
- Yağan karın çadırın üzerinde mümkün olduğunca birikmeden düşmesini sağlayacak çatı hatlarına sahip olmalıdır. Bu nedenle genel olarak kubbe tarzı çadırlardan tercih etmelisiniz. Yağan kar çadırın üzerinde biriktiği sürece hem yoğun nem yapacaktır hemde damlalar halinde çadırın içerisine su sızacaktır. Çadırın üzerinde kar birikmesi halinde bir üstteki maddedeki şartları sağlamıyorsa çadırın yıkılması hatta kullanılamaz hale gelecek şekilde yırtılma yada direklerde problem oluşması muhtemeldir.
- Kış kamplarında yanınızda taşıdığınız yada taşımanız gereken eşyalar hacim olarak fazla yer kaplayacağından ve yaz şartlarına göre daha fazla malzeme bulundurmanız gerektiği için daha fazla alana ihtiyacınız olacak. Yağan karın durumuna göre çadırda mahsur kalıp planladığınız şekilde dışarıya çıkamayabilirsiniz. Yanınızda başka arkadaşlarınız da olursa küçük bir çadırda uzun süre kalmak pek hoş olmayabilir.
- Çadır nem ve yağmur engelleyici olmalıdır. Dışında yağmurluğu olan çadır olmasına dikkat etmelisiniz. Daha az hava alan yağmurluklar hava alabilen iç çadır çadırdaki yoğunlaşmayı azaltacaktır ve yağmurluk ile çadırınız arasında kalan hava boşluğunu artırarak soğuğa karşı yalıtım sağlayacaktır.
- Üreticinin çadırı kış kullanımı için önerdiğinden emin olun. Çadır birçoğu üç mevsim için tasarlanmıştır, dikişler ve direkler kar ağırlığını taşıyamaz ve rüzgara karşı yeterli direnci gösteremez.
- Çadırın içerisinde buz astarı olmasına dikkat edin. Kar kamplarındaki sorunlardan birisi de yoğunlaşmadır. Çadırın içerisinde vakit geçirirken özellikle de gece uyuduğumuzda nefesimizden yüksek miktarda nemli hava çıkışı olacak. Bu hava fizik kuralları gereği yükselir ve çadırın tepe noktasında toplanarak dışarıdaki soğuk havanın şiddetine göre ya damlalar oluşur yada donarak buz haline gelir. Bu damlalar yada buzlar tekrar üzerinize yada eşyalarınıza düşebilir. Çadırın içerisinde bulunan buz astarı çadırın dış katmanı ile sizin aranızda engel işlevi görür.
- Daha geniş kullanım alanı için bagaj bölümü olan ile tercih edilmelidir.

Photo by sam x on Unsplash
Kış Kampı İçin Yer Seçimi
Yukarıda anlatılanlar doğrultusunda çadırımızı seçtik, peki çadırlarımızı nasıl bir alana kuracağız?
Kamp alanına geldiğinizde öncelikle çadırlarınızı kuracağınız ve yemek pişireceğiniz yer aramaya başlayın.
- Mümkün olduğunca düz alanlar seçilmeli, bu zaten genel kampçılık kuralıdır.
- Rüzgarın şiddetli olabileceği yüksek noktalardan ve açık alanlardan kaçının.
- Çadırlarınızı kuracağınız alanın üzerinde kuru ağaç dalları olmamasına dikkat edin. Kar yada rüzgarın etkisiyle üzerinize düşebilir.
- Havanın sıcaklığını eksi yönde etkileyen alçak göl kıyıları gibi coğrafi etkenlerden uzak durun.
- Çığ tehlikesi olan yerlerden kesinlikle kaçının.
- Soğuk bir kış gününde içinizi ısıtan sabah güneşinden daha güzeli olamaz sanırım. Saban güneşi alma imkanı olan bir yer seçmeye çalışın.
- Kuzey bölgeler daha soğuk olduğu için güneye bakan alanlar hem daha sıcak hemde daha geç kararacaktır.
- Temiz su temin edebileceğiniz göl, dere gibi alanların yanında değil ama ulaşabileceğiniz bir mesafede olmaya dikkat edin. Kar varsa su konusunda çok sıkıntı çekmezsiniz.

Photo by sweet ice cream photography on Unsplash
Karda Çadır Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yukarıda anlatılanlar doğrultusunda çadırımızı ve kamp kuracağımız alanı seçtik, her şey bitti mi bitmedi tabi ki. Bu çadırı nasıl kuracağız?
Öncelikle zorlu hava şartlarında olacağımız için ve ne kadar karın yağacağını bilmediğimiz için. Her ihtimale karşı yanınıza fazladan direk ve kazık alın.
- Çadırımızı kuracağımız alanın zemini ya kar yada ıslak bir zemin olacağı için. Termal battaniye (haberlerde gördüğümüz parlak alüminyum folyo gibi olan malzeme, uzay battaniyesi diye de geçiyor) veya muşamba gibi çadır zeminini sudan ve soğuktan korumanıza yardımcı olarak malzemeler alın.
- Çadırları esen rüzgarla 90 derecelik açı oluşturacak şekilde kurun ve mutlaka sabitleyin hatta mümkünse büyük kazıklar kullanarak sabitleyin.
- Rüzgarın etkisini en aza indirmek için rüzgarın geldiği yöne kar duvarları örün. Çadırın kenarlarına kar yığın.
- Çadırınızı kurarken çadırın yakınında yemek pişirebileceğiniz bir alan hazırlayın. Çünkü çadırın içinde yemek pişirmek hem karbon monoksitten zehirlenmenize hemde oluşan su buharının yukarıda anlattığımız sorunlara neden olacaktır.
- Çadırın önüne çukur bir alan kazın bu sayede botlarınızı daha hızlı bir şekilde çıkarabilirsiniz.
- Zemin yalıtımı için getirdiğiniz petlerinizi yerleştirin ve uyku tulumunuzun genişlemesi için kılıfından çıkartın.
- Küçük bir kürek ve fırça alın yoksa çadıra girerken yada çıkarken ellerinizle, ayaklarınızla yada yanınızda bulunan herhangi bir eşyanızla kar temizlemek zorunda kalırsınız. Birde çadırda olmadığınız süre boyunca çadırın içerisi soğuyacağı için yoğunlaşmaya bağlı buz parçacıkları oluşabilir. Bu parçacıkların da eriyerek çadırın içini ıslatmaması için süpürmeniz gerekecek.

Photo by Adam Brown on Flickr
Kış Kampında Geceye Hazırlık
Günümüzü tamamladık ve sıra geldi yatmaya.
- Öncelikle bir ateş yakın ancak çadırlara çok yakın olmamasına dikkat edin kıvılcımlar çadırınızda delik açmasın.
- Ateşin içerisinie büyükçe taşlar koyarak ısıtın, bu arada çadırınızın altına taşları koyabileceğiniz çukurlar açın. Daha sonra ısınan taşları bu çukurlara koyarak üzerini güzelce toprakla kapatın ve buhar kesildikten sonra tekrar çadırınızı sabitleyin. Çadırın yerini değiştirip tekrar sabitlemek biraz zahmetli olabilir anacak bu sıcak taşlar sizi uzunca bir süre sıcak tutmaya yarayacaktır. (Çadırınızı toprak zemine kurduğunuz durumlar için geçerli)
- Yatmaya geçmeden önce akşam yemeğinizi yerken şişelerinize sıcak su doldurun ve eşyalarınızı güzelce yerleştirin.
- Çadırın kapısındaki karları güzelce süpürün. Botlarınızı dışarıda tutarak çıkarın ve güzelce temizleyin yada yardım sever bir arkadaşınızdan temizlemesini isteyin.
- Islak/nemli tüm katmanları, özellikle de çorapları, çıkarın ve kuru olanlarla değiştirin.
- Uyku tulumunda rahat edebileceğiniz kıyafetlerinizi giyinin. Giyinme olayını abartmayın tulumun içerisinde hava boşluğu kalması yalıtım için gerekli. Bazı görüşler en iyi ısınmanın iç çamaşırlarınızla yatmak olduğunu söylüyor. Sizde bu şekilde düşünenlerdenseniz yada denemek istiyorsanız soyunun 🙂
- Uyku tulumuna girmeden ısının. Kelebek hareketi gibi egzersizler yapın.
- Hazırlamış olduğunuz sıcak su şişelerini uyku tulumuna koyarak içini ısıtın.
- Botlarınızı ve ıslak eşyalarınızı bir çantanın içene yerleştirin ve uyku tulumunu ısıttığınız sıcak su şişelerini çantaya koyun böylelikle eşyaların donmasını ve kurumasını sağlayabilirsiniz.
- Kafanızı sıcak tutacak bir şapka takın.
- Tulumun içerisindeki nem miktarını artırmamak için kafanız dışarıda uyumaya özen gösterin.
- Gece birkaç defa uyanarak hareket etme ihtiyacı hissedebilirsiz bu gayet normal. Baskılanan dokulardaki kan dolaşımını artırmak için biraz hareket etmek yada pozisyon değiştirmek yeterli olacaktır. Yeterli olmazsa protein alırsanız ısınma ihtimaliniz yükselecektir.
- Gece tuvalete gitme ihtiyacı hissederseniz en kısa sürede gidip boşaltımınızı yapın çünkü tutarım ben derseniz büyük ihtimalle tekrar uyuyamayacaksınız ve vücudunuz içinizdeki sıvıyı ısıtmak için daha fazla enerji harcayacak.
Kamp İçin Temel Mazlemeler:
Kamp süresince ihtiyacınız olacak, el feneri, tencere, tava, çakı, çöp torbası gibi eşyaları kendiniz isteğinize göre hazırlayabilirsiniz.
Özellikle çöp torbası bulunduralım ve kamp sonunda çöplerimizi toplarayak doğamızı kirletmeyelim.
Görüşlerini, tecrübelerini yada yazmayı unuttuğum noktaları yorumda belirterek yazıyı geliştirmeme yardım edebilirsin.
Şimdiden iyi eğlenceler….