Milyonfest Dalaman Ne Zaman Düzenlendi?
02-05 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleşen Muğla’mızın geleneksel olmaya aday gençlik festivali Milyonfest Dalaman sona erdi. 4 gün boyunca 24 sanatçı ve birçok aktiviteleri ile müziğe fazlasıyla doyduğumuzu söyleyebilirim. Artıları ve eksileri ile tadını çıkartarak yaşadığımız bu festival, ülkemizde düzenlenen ilk franchise festival olması nedeniyle de ayrı bir özellik taşıdı. Umut Başgan (Umut KUZEY) sayesinde yıllar boyu sürecek festivalimize kavuştuk galiba.
Festivalin İlimizde ilk defa düzenlenmesinden kaynaklanan sorunları es geçersek genel olarak başarılı bir festival olduğunu söyleyebilirim. Gelecek yıl özellikle otopark ve kamp bölgesi sorunlarının çözülmesi halinde müzik ve keyif anlamında daha unutulmaz bir festival olacağına eminim.
Milyonfest Dalaman ile ilgili notlara geçersek:
Milyonfest Dalaman BİLET FİYATLARI:
Günlük: 50 TL
Kombine: 100 TL
Kombine+ Kamp: 130 TL
Emsallerine göre cebimizi yakmayan bilet fiyatları katılımın artmasında ve gençlerin festivale akın etmesinde başarılı bir etkendi. Her yaş grubunda katılımın olduğu festival; (0-2) yaş grubuna ücretsiz olması nedeniyle küçük yaştaki misafirlerimiz eşliğinde ailecek katılımlarda sıklıkla görülmesini sağladı.
FESTİVAL KURALLARI VE GÜVENLİK:
Öncelikle belirtmeliyim bu şekilde bir festivale gelmeden önce festival kurallarına bir göz atmanız da fayda var. Yoksa yük edinerek getirdiğiniz birçok eşya daha ilk girişte elinizden alınıyor ve sinirler istemeden geriliyor. Milyonfest Dalaman’da kural ve güvenlik konusunda çok hassastı. İçeri yiyecek ve içecek sokmak için usta bir oyunculuk sergilemeniz gerekiyor 🙂 Bu şekilde bir yeteneğiniz yoksa bence hiç bu topa girmeden direk kurallara uyup geçin derim. Dışarıdan yiyecek ve içeceklerin getirilmesi yasaktı, ama konser alanı fiyatlarının fahiş bedelde olmaması bu konuda rahatlattı bizi. Parfüm, deodorant vb. ateşlemeye elverişli ürünleri ise hiç yanınıza getirmemeniz daha iyi. Güvenlik çantalarınızı sıkı bir denetimden geçiriyor emin olabilirsiniz. (Ben yakalattım :)) Milyonfest Dalaman’ın güvenlik görevlileri içeride güvenle eğlenebileceğinizi ilk anda hissettiriyor 🙂
Milyonfest Dalaman’a ULAŞIM:
Festivalin hava alanına yakın bir yer olan Kayacık plajında olması, kolayca festival alanını bulmamızı sağladı. Ancak hava alanı güvenliği nedeniyle araçları festivale 20 dk. yürüyüş mesafesinde olan festival otoparkında bırakıp yola taksi ya da festivalin sağladığı ulaşım araçları (dolmuş, traktör) ile devam etmeniz gerekiyor. Özellikle akşam saatlerinde festival yoğunluğu nedeniyle ulaşım araçları (dolmuş, traktör) için 15 dk. kadar sıra beklemeniz gerekebilir ve özellikle kamp yapacaklar için malzemeleri taşıma olayı biraz eziyet oldu bizlere.
KONAKLAMA:
Milyonfest Dalaman kamp alanının Kayacık plajında olması şüphesiz milletin müzik+ deniz + kamp daha ne olsun edaları ile kamp alanını doldurmasını sağladı. Ancak denizin fazlasıyla taşlık olması nedeniyle denize girmenin yasak ve tehlikeli olması, kamp alanında herhangi bir ağaç veya gölgelik bir yer bulunmaması nedeniyle sabah güneşi ile uyanan binlerce genç kendini merkeze ya da yakınlarda ki Sarsala, Sarıgerme, İztuzu plajlarına attı. Araçları olmayanlar ve festival alanında kalmak isteyenler ise konser alanında yer alan büyük tentenin altında uykularına devam etti.
Dalaman merkezde konaklamak isteyenler ise kişi başı günlük 100 TL civarı bir parayı gözden çıkardı. Ancak bu şekilde bir fikriniz varsa, yoğunluk nedeniyle erken rezervasyon yapmanızı şiddetle öneririm. Yoksa fahiş fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Daha da kötüsü yer bulamayabilirsiniz.
Önerim ise ne olursa olsun festival kamp alanı. Tamam erken uyanma, güneş vs. sorun ama en güzel arkadaşlıklar, gece püfür püfür esen rüzgar ve en önemlisi deniz sesi ile uyumanın yeri bende ayrı. Benim gibi askerliğini daha yeni yaptıysan erken uyanmak sorun değil zaten (bedelliler bilmez :)) Hem ambiyansı bozmayacaksın hacı, gecenin bir yarısı deniz sesi (yan çadıra göre horlamada olabilir) ve ergen gitar sesleri eşliğinde sahilde onlarca insanın arasına kaynamak varken dört duvar arasına sıkıştırmak kendini, pek bana göre değil 😉
OTOPARK:
Festivalimizin bir adet otoparkı bulunmakta olup, gayet nezih ve sonsuz yer hacmine sahiptir. Ancak ve ancak otoparkın festival alanına 20 dk. uzaklıkta olması yüzünden arabayı bulduğunuz ilk yere bırakmanızı şiddetle öneriyoruz. Konser sonrası eşlerin “ Dalaman’a bırakaydın arabayı bari” söylemlerini duyabilirsiniz. Bu konuda Milyonfest Dalaman ekibinden aldığımız bilgiye göre talep ettikleri yerin dışarısında bir bölgede festivale izin vermelerinden kaynaklanan bir problem.
Milyonfest Dalaman FESTİVAL ALANI:
Milyonfest Dalaman KAMP ALANI:
Kayacık Plajı yukarıda “Konaklama” kısmında belirttiğim sorunlar haricinde genel olarak iyiydi. Ancak gelecek yıl festivalin denize girilen bir yerde ya da en azından gölgeliğin olduğu bir yerde olması biz genç ve genç kalanları daha memnun edecektir.
Milyonfest Dalaman KONSER ALANI:
Ses sisteminde bazen ufak tefek cızırtılar olması haricinde on numara beş yıldız bir konser alanına eşlik ettik. Evet Milyonfest bu işi biliyor hacı, ne de olsa deneyim deneyim deneyim. Öyle ki rap dinlemeyen ben ( evet bu konuda kendimi odun hissediyorum) Ceza ve Ezhel’ de yerimde duramadım resmen. Açılışı yapan Umut Başgan (Umut KUZEY) resmen bizi derin bir uykundan uyandırdı. Yeni Türkü eşliğinde ise uzak diyarlara göç ettik.
Özellikle Cuma gecesi Ceza-Manga ve Athena üçlemesi ile Milyonfest resmen Combo yaptı bizlere. Cumartesi ise yorgunluktan bitap düşmüş bendeniz sandalyeme kurularak soğuk içeceğim eşliğinde gün boyu özellikle MFÖ ile ruhumu müziğe doyurdum.
Pazar günü ise festivalin son ve en kalabalık günüydü, “Los Galacticos” kadrosunun olduğu bu harika günde, tek üzüntü Mabel’in hastalanması ve kadrodan çıkarılması idi 🙁 ama yedek kulübesinden gelen Halil Sezai hazırlık kampında olmamasına rağmen, sorumluluk alarak sahaya girdi, mikrofonu aldı, vurdu ve gol oldu. Gerçekten Milyonfest’ i tebrik etmek lazım bu kriz ortamını çok iyi yönetip, Halil Sezai ile sorunu bir gecede çözüme kavuşturmak gayet başarılı bir hamleydi.
ETKİNLİK ALANLARI:
Etkinlik alanı olarak bir alan yoktu ama olsa güzel olurdu 🙂 İlk günler çok az kişide gördüğüm sarı saç bandı hediyesi, sonraki günlerde herkesin elinde bir aksesuardı.
PLAJ:
Kayacık plajının fazlasıyla taşlık olması nedeniyle, denize girmenin yasak ve tehlikeli olması biz genç ve genç kalanları üzdü tabi ki. Milyonfest Dalaman’a gittik denizde karpuz ve konser eşliğinde bir eğlenemedik 🙂 Ama bazı romantizm canavarları festivalin deniz kenarında olmasını fırsata çevirerek, yakamoz seyri ve müzik eşliğinde aşklarına aşk kattılar. Biz “TravelMuğla Ekibi” olarak iş bilincinde eşlerimizi ve sevdiklerimizi geride bırakıp festivale geldiğimiz için, tüm bu yaşananlar karşısında soğukkanlılığımızı korumuş ve pisti gözyaşları içerisinde aşıklara bırakmış bulunmaktayız.
YİYECEK VE İÇECEK:
Festival kurallarında yiyecek ve içeceğin içeriye sokulamayacak olması, içeride fiyatların fahiş olacağı endişesi yarattı bizlere. Hatta festivale gelmeden tıka basa yemek yedim diyebilirim. Ancak aşağıda ki tabloda da göreceğiniz gibi aşırı yüksekti diyemeyiz, hatta diğer festivallere oranla uygundu. Sağlık açısından özellikle pilav biraz yağlı gibi gelse de çoğunlukla festival alanında yemek ihtiyacımızı giderdik. Birde hala o yediğim gözlemenin şokunu da yaşıyorum, doyurucu olsun diye gözleme aldım ama ben mi gözlemeyi yedim gözleme mi beni yedi çözemedim. O neydi öyle be… Neyse hala yaşıyoruz 🙂
Şehir merkezinde yemek yemek isteyenlere önereceğimiz birkaç mekan ise:
DAC (Dalaman Açık Cezaevi) Kafe ve Restaurant:
İsmi sizi ürkütmesin, burası hükümlülerin yeniden topluma kazandırılmasını sağlayan son derece iyi bir kafe ve restaurant. Ambiyans ve yemek tadı efsane güzel. Özellikle pilav+ kızarmış tavuk önerimdir. Fiyatlarda gerçekten çok uygun. Sadece servis yoğunluk nedeniyle bazen geç geliyor. Sabah kahvaltısı kafe kısmında veriliyor ancak yer bulmak bazen zor. Konumu ise hemen Dalaman’ ın girişinde.
Karadeniz Unlu Mamulleri:
Sabah kahvaltısında poğaça ve çay keyfi yapmak isteyenlere önerimizdir. Fiyatlar uygun ve servis hızlı. Konumu ise hemen şehir merkezinde.
Köfteci Efe:
Canınız köfte ve ya çöp şiş mi çekti? O zaman hemen arabaya binip 300 km kuzeye giderek İzmir’ in o leziz köfte ve çöp şişine doyabilirsiniz. Ha o kadar bekleyemem ben diyenler var ise Köfteci Efe’ de emin olun İzmir’ in o leziz köftecileri kadar güzel, leziz ve doyurucu. (Acıktım be). Konumu ise Dalaman- Fethiye yolu üstünde.
Serkan Kokoreç ve Köfte :
Sizi bilmem ama ben konser sonrası kokoreç keyfi sevenlerdenim. Arkadaş önerisi ile gittiğim bu mekân gerçekten kuzu kokoreçte baya iyiydi. Eğer kokoreç sevmiyorsanız köfte, adana kebapta önerimizdir. Konum ise çok kolay hemen merkezde kime sorsanız gösterir. Gelirken solda giderken damaklarda kalıyor.
TUVALET VE DUŞ :
Tuvalet ve duş klasik festival kamp bölgeleri gibi hijyenin ortalamanın altında olduğu ve sıranın özellikle sabah ve gece saatlerinde yoğun olduğu yerlerdi. Ben günlük duşumu herkes konsere akın ederken akşamüstü gibi gidip aldım. Sizde fazla sıra beklemek istemiyorsanız bu şekilde Arizona kertenkelesi gibi uygun zamanı kollayın derim. Bu sayede rahat rahat duşunuzu alıp; konser zevkini tam modunda yaşayabilirsiniz.
FESTİVAL BÖLGESİNDE GEZİLECEK YERLER:
Övünmek gibi olmasın Muğla’mızın gezilecek yerleri saymakla bitmez. O yüzden burada belli başlı yerleri sizlerle paylaşacağız. İlk olarak plajlar diyelim.
Sarsala koyu:
Eğer dalgasız deniz severim diyorsanız Sarsala Koyu tam sizlere göre, festival alanına 15 km civarında. Sadece yol biraz kötü ve kıvrımlı. Plaj ise biraz taşlık ve kişi başı giriş ücreti 5 TL civarı idi.
Sarıgerme Plajı:
Benim Muğla’ da en sevdiğim plaj olur kendileri. Kesinlikle ama kesinlikle gitmenizi öneririm. Tamam deniz dalgalı ama kumsal ve su harika. Bol bol fotoğraf çektirip en az 100 like alma garantisi veriyorum 🙂 Konser alanına 15 km uzaklıkta. Giriş ücreti ise 5 TL civarı idi.
İztuzu Plajı:
Dalyan:
ARTILAR VE ARTIRILABİLİRLER:
Biz “TravelMuğla” ekibi olarak öncelikle Milyonfest Dalaman’da emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Muğla’ da düzenlenen festivallerin gömülüp eksilerinin fazlasıyla yazılmasına karşıyız. Tamam, eleştiri haktır ama ilk defa düzenlenen ve aynı zamanda ülkemizdeki ilk franchise festival olması nedeniyle de ayrı bir özellik taşıyan bir festivalin kusurları olması kadar doğal bir şey yok. O yüzden bu başlığın adı “artılar ve eksiler” değil “artılar ve artırılabilirler”.
- Festival ile ilgi en büyük artı kesinlikle dev kadro, bu şekilde festivallerin daha çok rock veya pop ağırlıklı olduğunu görürdük, ancak burada Selda Bağcan’dan Hayko’ya, MFÖ’den Ceza’ya ve alternatif müzik sevenler için: Adamlar, Can Gox ve SATTAS gibi birçok dev sanatçıya gönüllerimizle eşlik ettik. Evet, Muğla’da bu sanatçıları yıl boyunca değişik tarihlerde ki konserlerde hep görüyoruz, ama tek bir organizasyon çatısı altında görmek gerçekten müthiş bir deneyimdi. En azından benim gibi festival sevenler müziğe doydu diyebilirim
- İkinci husus hem artı hem arttırılabilir bir konu. Festivalin Muğla’mızın tatil cennetlerinden biri olan Dalaman’da düzenlenmesi bizi sevindirdi. Aynı zamanda ulaşım açısından da şehir dışından gelen misafirlerimiz içinde hava limanı ve kara yolu açısından ulaşımı kusursuz yaptı. Ancak; Kayacık Plajının hava limanı yakınında olması ve hava limanı güvenliği nedeniyle araçların 20 dk. mesafe uzaklıkta olan festival otoparkında bırakılması, özellikle kamp eşyası bizim gibi baya çok olan müzikseverleri zor durumda bıraktı. Ayrıca; Kayacık Plajında denize girmenin elverişsiz ve tehlikeli olması biz çadır sevenleri biraz mutsuz etti. Seneye daha uygun bir plajda festivalin düzenlenmesi bizleri daha çok mutlu edecektir.