Karia Kralı Mausoleus, o zamanki adı Halikarnas olan Bodrum (O zamanlar bu bölge Karia olarak anılıyordu) bölgesinde, M.Ö. 377-353 yılları arasında hüküm sürmüştür ve Maussollos’u ölümsüz kılmak için yapılan Maussolleion (Mozole); hem Hellen geleneği hem de Mısır piramitlerinin etkisi bir de Anadolu motiflerinin etkisiyle sentezlenmiştir. Mimar Pytheus başkanlığında bu yapı bitirilmeye çalışılmıştır. Ancak Maussollos ölünce kız kardeşi ve karısı II. Artemisia kocası için görkemli bir cenaze töreni yaptırmış, sonra da anıt mezarın bitmesi için çalışmaları sürdürtmüştür. (Mausolus’un vefatından sonra, yerine kardeşi ve karısı Artemisia geçmiş ve iki yıl boyunca hükümdarlık yapmış. Rönesans döneminde tablolarında, Artemisia hem kardeşi hem de kocasını kaybetmiştir. Bunun verdiği derin kederin bir işareti olarak Mausolus’un küllerini karıştırdığı bir kadeh şarap içerken resmedilmiştir.) Ama II. Artemisia’nın da ömrü yetmeyince sanatçılar ve mimarlar bu büyük eseri bitirmeden işi bırakmamışlardır. Öyle ki sadece kendi ünleri ve sanatın şerefi için para bile almadan bu görkemli anıt mezarı tamamlamışlardır.

Mausoleum-at-Halicarnassus.ngsversion.1458139143506

Anıtın dört bir yanını çevreleyen frizlerde Amazonlar’la Hellenler’in ve yine Hellenler’le Kentauros’ların mücadelesi anlatılmaktadır. Bu frizler en iyi mermerden en iyi sanatçılara yaptırılmış olup figürler hareketli bir görünüme sahiptir Hellenler’le Amazonlar arasındaki efsanevi savaşı tasvir eden bir friz bugün British Museum’da bulunmaktadır.. Piramidal çatının etrafı mezarı koruyucu amaçlı aslan, leopar heykelleri muhtemelen vardı.

Depremler nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmasına rağmen mezarın efsanevi mimarisi pek çok dilde anlatılır. Bodrum’daki mozoleyi ziyaret edenler, binanın kalıntılarının azlığıyla evrensel etkisi arasındaki tezatın hemen farkına varırlar. Aynı zamanda Londra’daki St. George Kilisesi’nden New York’daki Grant Mezarı’na kadar modern binalara da ilham kaynağı olmuştur.

C. Newton, Maussolleion (Mozole)’un parçalarını sökerek zırhlı savaş gemileriyle Bodrum’dan İngiltere’ye kaçırmıştır. Geri kalan mimari blokları ise St. Jean Şövalyeleri Bodrum Kalesi’nin duvarlarında kullanmışlardır.

Günümüzde kullanılan Mozole kavramı, kral Mausolus’un adına yaptırılan bu anıt mezardan gelmektedir.

Bodrumda Mozoleyi gezdikten sonra Bodrum Kalesine gitmeyi  ihmal etmeyin…

 

Halikarnas Mozolesi Ziyaret Bilgileri

15 Nisan / 2 Ekim Açılış Saati: 08:00  Kapanış Saati: 19:00

3 Ekim / 14 Nisan Açılış Saati: 08:00 Kapanış Saati: 17:00

Tatil Günü:YOK

Giriş Ücreti: 12 TL

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Örenyerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve örenyerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Adres     : Turgutreis Cad. No: 93 Bodrum / Muğla E-posta  : muglabilgi@muglakulturturizm.gov.tr muglainfo@muglakulturturizm.gov.tr Tel         : +90 (252) 214 12 61 +90 (252) 214 10 14 +90 (252) 214 31 27 +90 (252) 214 60 06

Halikarnas Mozolesi Nerede?