Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilimizde yıkıma sebep olan depremden sonra bir kez daha afetlere ne kadar hazırlıklıyız, afet önleme çalışmaları nasıl yapılır vb. sorular gündeme gelmiş durumda.
Tam da bu noktada Muğla’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları birleşerek afet bilgilendirme semineri düzenliyor. Halka açık olarak düzenlenecek seminere katılımlar ücretsiz.
Seminer daha önce Marmaris’te düzenlenmişti ve oldukça verimli bir seminerdi. Mutlaka katılım sağlayınız.
Tarih: 24.03.2023
Yer: MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi
Saat: 20:30
PROGRAM
20:30- AÇILIŞ -SAYGI DURUŞU – İSTİKLAL MARŞI -KONUŞMACILARIN TANITIMI (SEMRA COŞKUN)
– MUĞLA BÖLGESİ FAY HATLARI VE ZEMİN YAPISI (UĞUR ERSOY – MADOK)
– DEPREM ANINDA İLK 72 SAATİN ÖNEMİ (ERDAL YAŞAR- SAR)
– AFET DURUMLARINDA LOJİSTİĞİN ÖNEMİ (BARIŞ MUŞTU -MAGAME)
– AFAD AKREDİTASYON SÜRECİ VE AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLMA
(AHMET TEK -AYSAKSAR) (FARUK ŞAHİN-MAGAME)
– ENKAZ ÇALIŞMALARI (TOLGA GÖZÜM -AKUT)
– ARAMA KURTARMA EĞİTİM SÜRECİ
1.KADEME (BARIŞ MUŞTUVE EKİBİ)
2.KADEME (ERDAL YAŞAR VE EKİBİ)
3.KADEME (AHMET TEK VE EKİBİ)
– SORU CEVAP (TÜM EKİPLER)
-KAPANIŞ.
SEMİNERDE SUNUM YAPACAK OLAN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI HAKKINDA KISA BİLGİLER
Marmaris Doğa Koruma ve Afet Önleme Derneği (MADOK)
www.instagram.com/marmaris_madok
2020 yılında Uğur ERSOY Başkanlığında, yurt içi ve yurt dışında her türlü doğal afette önleme, arama ve kurtarma gerektiren tüm olaylarda kamu kurum kuruluşları, yerel yönetimler ve tüm sivil toplum kuruluşları ile entegre olup oluşturulacak kriz yönetiminde alanında eğitim almış gönüllü üyeleri ile birlikte doğru ve yerinde bilgi iletimi hızlı muhabere, lojistik ve ihtiyaç duyulan her alanda her türlü desteğin temini tedariki ve ulaşımının sağlanmasında ve yaşanan olağanüstü afet durumlarında pratik ve çözüm odaklı olup hızlı bir şekilde sonuca ulaşmak, yaşana afetlerden sonra kamu ve yerel yönetimler tarafından yapılacak olan her türlü yapılanmaya özellikle ağaçlandırmaya destek vermek sureti ile doğal yaşamda bulunan tüm canlıları korumak amacı ile kurulmuştur.
Arama Kurtarma Derneği (AKUT)
1994 yılında Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün arandığı ve sonuçsuz kalan arama çalışmaları akabinde, dağları iyi bilen fakat arama-kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı bir araya gelerek 1995 yılında AKUT’u kurmuştur. Bu grup, aynı yıl AKUT ismi altında, Uludağ’da ilk kurtarma faaliyetini gerçekleştirmiştir. Dernek, 14 Mart 1996 yılında “AKUT Arama Kurtarma Derneği” adı altında resmî kuruluşunu tamamlamıştır.
Türkiye’nin ilk arama kurtarma derneği olan AKUT, dağlarda ve diğer zorlu doğa koşullarında doğru ve etkin arama-kurtarma faaliyetleri gerçekleştirme hedefiyle kurulmuş ve hızla gerekli eğitimleri alarak talep edildiği takdirde doğal afetlerde de ilgili resmî kurumlara yardımcı olabilir hale gelmiştir. 1998 Adana-Ceyhan depreminde gösterdiği yararlılıklar nedeniyle, Bakanlar Kurulu kararıyla 19 Ocak 1999’da “Kamu Yararına Dernek” statüsü almıştır.
Ayyıldız Dünya Arama Kurtarma Medikal Sağlık Derneği (AYSAK)
2021 yılında devlet terbiyesine sahip çıkmak, Türk büyüklerinin ismini yaşatmak, milli birliğin kuvvetlendirilmesi, milli kültürün gelişmesi, hukuka bağlı temel insan haklarına saygılı nesiller yetiştirmek, yurtiçnde ve yurt dışında her türlü doğal afet acil arama ve kurtarmaya ihtiyaç duyulan talep edilen durumlarda vakalara müdahele etmek, arama kurtarma konularında eğitim danışmanlık ve kurtarma eğitimleri düzen9lemek, afet sonrası afet zedelere her türlü maddi ve manevi destek amaçlı yardım toplanması dağıtılması ve organizasyonunun yapılmasının takibini yapmak amacıyla kurulmuştur.
Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG-AME)
https://www.instagram.com/magamesar/
Derneğin “İlkesi: Büyük çaplı afetler ve afet öncesinde, meydana gelen olaylarda arama kurtarma çalışmalarına katılarak, hayat kurtarma ile birlikte, toplumda afet duyarlılığının gelişmesi için yürütülen MAHALLE AFET GÖNÜLLÜLERİ projesini görünür kılmak,
Görevi: Mahalle Afet Gönüllüleri ACİL MÜDAHALE EKİBİ Kendi ilçesinde yada yakın bölgesindeki deprem, sel, yangın trafik, tren kazası, toprak kayması, bina çöküntüsü gibi afet ve acil durumlara ilk müdahale kapasitesini arttırmak amacı ile kurulmuştur. İhbarı aldığı andan itibaren ekibi ile birlikte en hızlı şekilde olay yerine ulaşır başta çevre güvenliği olmak üzere bilgi toplama ilk müdahale gibi çalışmaları gerçekleştirir.
Profesyonel ekiplerle işbirliği içinde koordineli bir şekilde çalışır. Müdahale kapasitesini gerek ekipman gerekse eğitim ile sürekli en üst düzeyde tutar. Her ay düzenli olarak eğitimlerini gözden geçirir. Güncellemelerini yapar. Ekibindeki diğer arkadaşları ile düzenli olarak diyalog halinde olur. MAG Acil Müdahale Ekibi üyeleri kendi mahalleleri ile bağlantılarını kaybetmezler. Büyük çaplı afetlerde kendi mahallelerindeki MAG ekibinde görev alacaklarınını bilinciyle mahallelerindeki MAG çalışmalarına düzenli olarak katılırlar. Mahallesi talep ettiğinde ekibi ve çalışmaları ile ilgili bilgileri paylaşırlar.” şeklinde tanımlanmaktadır.
SAR Arama Kurtarma (SAR)
https://www.sararamakurtarma.com.tr
https://www.instagram.com/sararamakurtarma/
Mağara, dağ, kanyon gibi ulaşılması zor olabilecek yerlerde veya deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerde kaybolanların aranması ve bu koşullarda kaza geçirenlerin kurtarılması için etkinlik gösteren, Türkiye’nin arama kurtarma konusunda önde gelen kuruluşlarından olan dernektir.
Derneğin merkezi Kocaeli’dedir. Derneğin kuruluş fikri 1999 Gölcük Depremi sonrası oluşmuştur.