Sedir Adası yada Kleopatra Adası olarak da bilinen küçük ama muhteşem bir ada. Gezi planlarınıza mutlaka dahil edin ve o muhteşem kumlara dokunun.
Sedir Adası’nın Tarihçesi
Karya’nın en önemli kentlerinden biri olan Cedrae’nin tarihi MÖ 6. yüzyıla kadar dayanıyor. Cedrae, MÖ 454 – MÖ 428 yıllarında Karya birliğine katılmış ardından Attik Delos Birliği’ne katılmıştır. MÖ 405’te Atina ve Sparta arasında çıkan Peloponnessos Savaşlarında Sparta tarafından ele geçirilir. MS 11. yüzyılın sonlarında başlayan Türk akınlarının ardında MS 15. yüzyılın ilk çeyreğinde Osmanlı egemenliğine girmiştir.
Kleopatra Koyu ve Plajı
Adanın en önemli yeri Kleopatra koyu ve küçük sayılabilecek plajı. Burayı özel kılan ise ince ve altın sırası kumu. Ancak kumu azaldığı için koruma altında ve bu yüzden plaj kapatılmış durumda. Bu kumları dışarı çıkarmak yasak. Yine de bazı ziyaretçiler yanlarında getirdikleri küçük poşetlere doldurarak kumu dışarı çıkarmaya çalışabiliyor. Plajın iki yanından denize girelebiliyor. Denize girerken birkaç taş ve kaya olsa da kleopatra plajındaki kum ilk adımlardan sonra denizin tabanında da başlıyor. Plajın hemen ardında şezlongların bulunduğu kum olmayan bir alan var. Buraya istenirse havlu serilip de güneşlenilebiliyor. Denize girdiyseniz duş alıp üzerinize yapışan kumları akıtmak zorunlu. Denize girmek için en uygun saatler sabah ve akşam saatleri. Sezonda yaklaşık 200.000 kişinin ziyaret ettiği adaya tekne turları saat 13:00 gibi ziyaretçilerini getirmeye başlıyor.
Sedir Adasında Ne Yapılır
Sedir adasında Kleopatra koyu dışında, 2500 kişi kapasiteli antik tiyatro, agora, Cedrae Antik Kenti surlarının kalıntıları, Kıstak (Isthmus) Kilisesi, antic liman kalıntıları ve yağmur sularını biriktirmek için kullanılan su sarnıçları yer alıyor. Apollon tapınağının ise sadece temelleri kalmış. Latincesi cedrae olan ve adaya adını veren sedir ağaçlarından da çok az sayıda bulunuyor.
Sedir Adasında Konaklama ve Yeme-İçme
Adada hamburger, tost tarzı yiyecekler yapan bir işletme var. Ada şartları göz önüne alındığında normal fiyatların yaklaşık iki katını gözden çıkarmak gerekiyor. Adada soyunma kabini, tuvalet ve duş bulunuyor ancak adada kalınamıyor, herhangi bir konaklama yeri veya kamp alanı bulunmuyor.
Sedir Adasına Nasıl Gidilir
Sedir Adası, çoğunlukla Marmaris sanılsa da aslında Ula ilçesine bağlı. Gökova körfezinde yer alan adaya ulaşım için ilk iki seçenek Akyaka’dan kalkan tekne turları ve Marmarise bağlı Çamlı Köyü’nden kalkan dolmuş tekneler. Adaya giriş için müze kart yeterli oluyor. Müze kartınız yoksa 30 tl ücret ödemeniz gerekiyor. Ada, Nisan ve Ekim ayları arasında, 08:30 ve 19:00 saatleri arasında açık. Ziyaretçilerin çoğu tekne turları ile geldiği için öğle saatlerinde bir hayli kalabalık oluyor. Tekne turları ile gelirseniz yaklaşık bir saat vaktiniz oluyor.
Sedir Adası Nerede?