Hafta sonu veya yaz tatilinde kendimizi doğaya atmak gibisi yok. Doğa ile iç içe olmak bize büyük haz verdiğini düşünsek de bazı konulara uymadığımızda büyük risk altında kalabiliriz. İşte sizin için hazırladığımız Trekking ve Kamp için 14 Çok Önemli Konu
Öncelikle başımıza bir durum gelmeden önce tedbirimizi almamız yani önleyici tedbirlere birebir uymamız gerekiyor.
Trekking ve Kamp İçin 14 Çok Önemli maddeyi sizler için sıraladık.
İlk Kural Olarak Eğitim Şart
Trekking veya kamp yapmak istiyorsanız ve birazda macera aramaya niyetiniz varsa kesinlikle ama kesinlikle işin uzmanı olan kişilerden, gruplardan, kulüplerden yada derneklerden eğitim alın.
Doğaya Yalnız Olarak Atlamayın
Doğa ile iç içeyken başınıza nerede ne geleceği hiç belli olmaz, böcek ısırmasından yılan sokmasına, bilek burkulmasından dereye yuvarlanmaya kadar bir çok durum ile karşılaşabilirsiniz. Bu tarz durumların en küçüğü bile sizi yeterince zora sokmaya yetebilir. Bu tarz durumlarda size yardım edebilecek en az bir arkadaşınız yanınızda bulunsun. Tavsiye edilen ise grup halinde etkinlikler yapmaktır.
Rota, Plan ve Ekipman
Rotanızı hazırlarken bölgeyi bilen en az bir kişiyi etkinliğinize dahil edin, bilmediğiniz bölgeleri rotanıza dahil etmeyin, mümkünse profesyonel rehber veya lidersiz gitmeyin.
Doğada birlikte bulunmadığınız kişi veya kişilerle heyecan aramayın. Küçük etkinliklerde insanları tanımaya özen gösterin.
Plansız bir rota seçmeyin, rotanızda karşılaşabileceğiniz durumlara ve yürüyüş süresine göre yanınızda ekipman ve gıda malzemesi bulunmasına dikkat edin.
Ekipman Yeterliliğine ve Uygunluğuna Dikkat Edin
Uygun ayakkabı, kıyafet, çanta, ip vb. bulundurmaya özen gösterin. Yola çıkmadan önce hava durumunu ve rotanızda bulunan bölgeleri kotrol edin. Yanınızda yağmurluk, yedek kıyafet, yedek çorap gibi ıslanmalara, donmalara vb. karşı ekipman mutlaka bulundurun.
Doğayı Hafife Almayın- Her zaman doğa kazanır
Tam da bu durum için söylenmiş olan “Soğuğa erkeklik olmaz” sözünü aklınızdan çıkarmayın ve doğada karşılaşabileceğiniz durumlara göre güncelleyin. Doğayı hafife almayın, asla ve asla bir şey olmaz, ben koşarım, uçarım, kaçarım demeyin. Koşamazsınız, uçamazsınız ve kaçamazsınız.
Araştırın ve Pratik Yapın
Gideceğiniz bölge hakkında araştırmalar yapın, yazılar okuyun, günümüzde elektronik haritalar olmazsa olmaz ancak her ihtimale karşı yanınızda basılı bir harita ve pusula bulundurun. Tabiki bu ikiliyi nasıl kullanacağınızı da mutlaka öğrenin.
Doğayı Bulduğunuz Gibi Bırakın
Doğaya misafir olacağımız kısa sürelerde doğaya zarar vermeyelim, çöp atmayalım ve hayvanlara zarar vermeyelim. Bu çerçevede doğada gördüğünüz sizin için zararlı böcekler, bitkiler vb. öldürmemeye ve koparmamaya dikkat edelim. Vahşi hayvanların birbirleri ile kavgaları yada avlarına müdahale etmeyelim. Doğanın kanunları ve gerçekleri vardır bunlara müdahale etmeyelim.
Doğayı Okumayı Öğrenin
Doğa elimizde hiçbir malzeme olmasa da bizlere birçok bilgi ve imkan sunar. Bunları okumayı öğrenin, evet kolay olmayacak ama ne kadar öğrenseniz o kadar kardır. Doğayı okumayı bildiğinizi zannetsenizde mücbir sebepler dışında bilmediğiniz bir alanda rotanızdan sapmayın.
Kamp Alanı Seçiminde Temel Öneriler
Kamp alanını seçmek doğada oldukça önemlidir. Kamp alanınızı kaya veya çürümüş ağaç diplerini yada rüzgarın yoğun olduğu boğazları seçmeyin. Üzerinize kayalar yada kuru dallar düşebilir. Yoğun rüzgar gece özellikle ısınma konusunda sıkıntı yaratacaktır.
Kamp kuracağınız alanda az da olsa rüzgar olma ihtimali yüksek onun için çadırınızı kurmadan önce rüzgarın yönünü iyi hesaplayın ve çadırınızın girişini ters yöne gelecek şekilde kurun.
Ateşe Dikkat
Kamp alanınız ormanlık yada ağaçlık alansa güvenli ateş yakma tekniklerini mutlaka uygulayın. Ateş yakarken ağaçlardan parçalar kesmek yerine kurumuş dalları toplayarak onları kullanın. Yatmadan önce ve alandan ayrılmadan önce ateşin söndüğünden mutlaka ama mutlaka emin olun.
Çöpler ve Bulaşıklar
Çöpleriniz için bir çöp torbası yapın ve çantanızın bir yerine bağlayarak yanınızda taşıyın ve modern hayatın çöp kutularından birisine yavaşça bırakın.
Temizlik için marketten aldığınız herhangi bir deterjan yerine granül sabun bulundurun yada doğanın nimetlerinden faydalanarak kum, toprak veya yosun kullanarak temizliğinizi yapın.
Sizden Başkaları da Olabilir
Trekking rotanızda yada kamp bölgenizde başka insanlarında bulunma ihtimaline karşı onları herhangi bir risk ile karşı karşıya bırakacak hareketlerden uzak durun. Sağa sola taş atmayın, yuvarlamayın, yanınızda silah varsa atış yapmayın vs .vs.
Yolda Bulunan Ekipmanlar
Bazı arkadaşlar işine yaramadığını düşündüğü ekipmanları taşımamak için rota üzerinde bir yerlere atabiliyorlar. Eğer ki rotanız üzerinde karabina, ip gibi ekipmanlar bulursanız kesinlikle kullanmayın. Çünkü artık işlevini yitirmiş olma ihtimali çok yüksek. Riske gerek yok. Çöp torbanıza koyun ve çöpe atın.
Gücünüzü Doğru Kullanın ve Vazgeçmeyi Bilin
Enerjinizi dengeli kullanmayı öğrenin, toplan yürünecek yol, rotanın zorluğu gibi hususları düşünerek enerjinizi ona göre kullanın. Dönüş yolunu mutlaka hesaplayın. Enerjinizin rotanızı tamamlamaya yetmeyeceğini farkettiğinizde yada ilerlemenizi riske atacak bir durumla karşılaşırsınız vazgeçmeyi bilin ve geri dönün