Bodrum Kalesi Tarihçesi

Bodrum Kalesi, Bodrum’un simgesi haline gelmiş ve bugün “Sualtı Arkeoloji Müzesi” olarak kullanılan kale, 15. Yüzyılın başlarında inşasına başlanan Bodrum Kalesi orijinalde adı St. Peter Kalesi olarak bilinmektedir.Bodrum kalesi iki liman arasında kayalık bir alan üzerinde kurulmuştur. Antik çağda önce ada olan bu alan sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir.

1406-1523 yılları arasında peyderpey inşa edilen St. Jean Şövalyeleri’nin kalesi; İç kale içinde değişik ülke adları verilmiş kuleler bulunmaktadır. En yüksek kule deniz seviyesinden 47,50 m yükseklikte olan Fransız Kulesi’dir. Diğer kuleler İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesidir. Bu kulelerden en çok dikkat çeken İngiliz Kulesi olsa gerek. Yüksek ve denize sıfır olan yapıda tarihin gizemli perdelerini aralıyormuş hissine kapılıyorsunuz.

Kalenin tam olarak efsanelerdeki gibi 7 iç kapısı bulunmaktadır ve bu kapılardan geçilerek ulaşılır. Kale duvarlarında ve  kapılar üzerinde 249 tane arma bulunmaktadır. Armalar üzerinde haçlar, düz veya yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri bulunmaktadır. Bodrum Kalesinin 1. kapısının iç kısmında bulunan üçlü arma grubunun ortasındaki arma, 1512 -1513 yıllarında kale komutanlığı yapan Jacques Gatineau’ ya aittir. Bu armaların altında yer alan Latince ifadede “ İnanç, Katolik kilisesi adına burada Gatineau tarafından korunacaktır” yazmaktadır.

Bodrum Castle by Serhio Magpie on 500px.com

Ayrıca kale duvarlarını tamir etmek için en yakın kaynak olarak Dünyanın 7 harikasından birisi olan Mausoleum’un (Mazole) sütun parçalarının kullanıldığını görebilirsiniz (Bu tarz tamiratları Bizansların bol bol yaptığını görebilirsiniz) 

İç kalede ve burada bulunan şapelin altı da dahil olmak üzere  kale kuşatma altındayken içme su ihtiyacının karşılandığı 14 adet sarnıç yer almaktadır. Kalenin genel özellikleri olarak duvarlar arasında ki su hendekleri, asma köprü, kale koruganı, kontrol kulesi ve 2. Mahmut tuğrası sayılabilir.

Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi Tarihçesi

Günümüzde Bodrum Kalesi içinde, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yer almaktadır. Ülkemizin tek, Dünya’nın ise en önemli su altı arkeoloji müzelerinden biridir. Müze koleksiyonlarında bulunan eserler Türk hamamı, Amphora sergilemesi, MS VII. yüzyıl Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, MS XI. yüzyıl Serçe Limanı Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi’nde sergilenmektedir. Ayrıca açık mekanlarda da eser sergilenmektedir. Müze, 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışması’nda “Özel Övgü (Certificate of Special Commendation)” ödülünü almıştır.

Bodrum turunuzda tarihi yapıları görmeden tatilinizi tamamlamak istemiyorsanız listenize Bodrum Kalesi mimarisini de eklemelisiniz.

Bodrum Kalesi ve Su Altı Arkeoloji Müzesi Ziyaret Bilgileri

15 Nisan / 2 Ekim Yaz Ziyaret Açılış Saati:08:00 Kapanış Saati: 19:00
3 Ekim / 14 Nisan Kış Ziyaret Açılış Saati:08:00 Kapanış Saati: 17:00
Tatil Günü: YOK
Giriş Ücreti: 30 TL
www.travelmugla.com
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Örenyerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;
Müze ve örenyerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Adres     : Kale, Bodrum,Muğla
Tel         : +90 (252) 214 12 61                 +90 (252) 214 10 14                  +90 (252) 214 31 27                  +90 (252) 214 60 06